Het Brugse Vrije door de ogen van schilder- cartograaf Pieter Pourbus

Zondag 5 februari 2023 om 10.00 u.
Lezing door archeoloog dr. Jan Trachet die in opdracht van UGent het laatmiddeleeuwse havenlandschap rond Brugge onderzoekt.

In 1561 vraagt het Brugse Vrije, voornaamste kasselrij van het Graafschap Vlaanderen, aan Pieter Pourbus om een kaart te schilderen van het volledige territorium. Tien jaar later levert de schilder-cartograaf met de geschilderde kaart van het Brugse Vrije zijn meesterwerk af. Op dit enorme doek (23,58 m²) zijn wegen, waterlopen dorpen en steden afgebeeld.

Dr. Jan Trachet (FWO/UGent) onderzocht de relevantie van deze bron voor zijn archeologisch-landschappelijk onderzoek. Dit multidisciplinair onderzoek bracht heel wat nieuwe inzichten op de werkwijze van Pourbus aan het licht. Voldoende bagage voor deze boeiende lezing en een tentoonstelling nog tot 16 april te bezichtigen in het Groeningemuseum.

Locatie: Ontvangstruimte van Lange Max Museum, Clevenstraat 2, Koekelare.
Deelname leden: € 10,- inclusief een drankje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s