Daguitstap: Het Land van Hulst

Locatie: De Buidel, Koekelare

zaterdag 25 augustus 2018

Programma:

7. 30  vertrek aan de Buidel – Koekelare

9.00  Na een koffiepauze bezoeken we Hulst - Nederlands Mooiste Vestingstad (2014) - met zijn oude centrum, de 13de -eeuwse Willibrordusbasiliek, het stadhuis, de haven met bierkaai… Een korte wandeling langs de recent gerestaureerde dubbele stadswallen biedt fraaie uitzichten.

11.30 – 12.00 van Hulst via Clinge – Nieuw-Namen naar Doel

12.00 – 14.00 lunch in Brasserie De Molen langs de Scheldedijk in Doel.  Aperitief, voorgerecht, hoofdschotel ( Kip met frieten en 2 glazen wijn), dessert + koffie

14. 00 – 17.45 - 18.00 Namiddagprogramma:

·         Bezoek aan het spookdorp Doel met gids

·         Busrondrit  met gids in de haven op Linkeroever met bezoek aan de panoramische zaal van de grootste sluis ter wereld, nl. de Deurganckdoksluis omgedoopt tot Kieldrechtsluis.

·         Bezoek aan het Fort Liefkenshoek (ter plaatse diverse mogelijkheden individueel in te vullen)

·         Terug via Kallo naar de natuurgebieden, landbouwgebieden en polders: Hedwigepolder, Prosperpolder met speciale aandacht voor de Hertogen van Arenberg, Emmapolder, Verdronken Land van Saeftinghe (vanaf de dijk, er niet in wandelen). Het bezoek aan de kerk van Prosperpolder mede gefinancierd door de hertogen  van Arenberg en waar er nog een bidtribune is van de hertogen. (onder voorbehoud)

19.00    Aalter ‘Het koffieboontje‘ voor de avondboterham ‘ (drank niet inbegrepen)

20.30    terug thuis – Koekelare


Deelname: bus, gidsen, koffie, middagmaal en avondboterham: € 62 p.p.

Overschrijven op rekening Spaenhiers vzw BE85 0682 1416 4206 met vermelding daguitstap 25 augustus.

Datum: 25-8-2018

Uur: 07:30

Lange Max Museum

In het kader van de herdenking 100 jaar Groote Oorlog sloten Lange Max vzw en Spaenhiers vzw een overeenkomst voor een langdurige samenwerking. De verenigingen bouwen samen aan een cultuur-toeristisch project op de site Lange Max.

Het Lange Max Museum is voor de Wereld Oorlog I-toerist een niet te missen plaats aan de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie.

Beschikt u nog over iets uit de periode 1914-1918 dat onze kennis kan verrijken, dan zouden wij een seintje van u waarderen.

Meewerken als vrijwilliger ?

Iedere donderdag zijn een groep vrijwilligers aan het werk in het HADOCK: sorteren en in het archief invoeren van documenten, boeken en tijdschriften, rouwbrieven, rouwprentjes, affiches, krantenknipsels,... Wie zijn steentje wil bijdragen door het binnenbrengen van documenten, het meehelpen sorteren of iets komen opzoeken is steeds van harte welkom!

Vele foto's en krantenknipsels kunt u reeds bekijken op Souvenhiers.

Fonds Raf Seys

Het omvangrijke, overwegend papieren archief van Raf Seys wordt op vraag van het gemeentebestuur geïnventariseerd (februari 2012- ). Nagenoeg het volledige archief vormt een apart fonds, dat in het gemeentearchief wordt ingepast. - Documenten betreffende de lokale afdeling van het Willemsfonds en de heemkundige kring Coclariensia zijn geïntegreerd in het HADOCK-archief (o.m. affiches). Ook publicaties (boeken, tijdschriften) met historische of heemkundige inslag zijn in de Hadockbibliotheek onder een aparte registratie opgenomen.- Dit archief, rijk aan documenten over diverse facetten van de Koekelaarse en de West-Vlaamse samenleving, wordt ontsloten om de historische en literaire studie ervan te bevorderen. De raadpleging kan pas na de afronding van het project.