Arenbergfestival Leuven

Locatie: parking De Buidel

Meer dan vijf eeuwen lang heeft de adellijke familie Arenberg een belangrijke rol gespeeld op het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel in de lage landen en Europa. Tussen 1794 en 1937 was ook in Koekelare hun inbreng substantieel. Het festival in Leuven biedt twee boeiende tentoonstellingen.

In de Universiteitsbibliotheek: 'Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg'. Je komt er alles te weten over de uitzonderlijke geschiedenis van het Arenberg-kasteel, zijn interieur en bewoners. De tentoonstelling in M-Museum brengt je binnen in een bijzondere wereld van macht en schoonheid. Maak er via schilderijen, wandtapijten, prenten en andere kunstobjecten kennis met het geslacht Arenberg. Maar word net zo goed verrast door de riante levensstijl en zin voor pracht en praal van deze cultureel vooraanstaande familie.

Je kan ons voor een bezoek vergezellen op zaterdag 12 januari. Om 7:30 carpoolen van op parking De Buidel naar Brugge. We nemen de trein van 08:58 en bezoeken vóór de middag de tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek. In Leuven zijn voldoende eet- en drankgelegenheden en de nodige tijd voor een natje en een droogje is voorzien. Na de middag bezoeken we de tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid’ in Museum-M.

  • Terug in Brugge ten laatste 18:49.
  • Een combiticket (inclusief audiogids) voor beide tentoonstellingen kost €16
  • Ben je van plan mee te gaan, laat dan iets weten: 0473/982457 of info@spaenhiers.be

Datum: 12-1-2019

Uur: 07:30

Lange Max Museum

In het kader van de herdenking 100 jaar Groote Oorlog sloten Lange Max vzw en Spaenhiers vzw een overeenkomst voor een langdurige samenwerking. De verenigingen bouwen samen aan een cultuur-toeristisch project op de site Lange Max.

Het Lange Max Museum is voor de Wereld Oorlog I-toerist een niet te missen plaats aan de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie.

Beschikt u nog over iets uit de periode 1914-1918 dat onze kennis kan verrijken, dan zouden wij een seintje van u waarderen.

Meewerken als vrijwilliger ?

Iedere donderdag zijn een groep vrijwilligers aan het werk in het HADOCK: sorteren en in het archief invoeren van documenten, boeken en tijdschriften, rouwbrieven, rouwprentjes, affiches, krantenknipsels,... Wie zijn steentje wil bijdragen door het binnenbrengen van documenten, het meehelpen sorteren of iets komen opzoeken is steeds van harte welkom!

Vele foto's en krantenknipsels kunt u reeds bekijken op Souvenhiers.

Fonds Raf Seys

Het omvangrijke, overwegend papieren archief van Raf Seys wordt op vraag van het gemeentebestuur geïnventariseerd (februari 2012- ). Nagenoeg het volledige archief vormt een apart fonds, dat in het gemeentearchief wordt ingepast. - Documenten betreffende de lokale afdeling van het Willemsfonds en de heemkundige kring Coclariensia zijn geïntegreerd in het HADOCK-archief (o.m. affiches). Ook publicaties (boeken, tijdschriften) met historische of heemkundige inslag zijn in de Hadockbibliotheek onder een aparte registratie opgenomen.- Dit archief, rijk aan documenten over diverse facetten van de Koekelaarse en de West-Vlaamse samenleving, wordt ontsloten om de historische en literaire studie ervan te bevorderen. De raadpleging kan pas na de afronding van het project.